Hier kan je op letten als je kwaliteit in een kindermeubel zoekt
By Paul - De trend in kinderkamers is teer en natuurlijk. Dat oogt prachtig, maar overleeft het ook een verhuizing of een stoeipartij? Onze ontwerper Paul van Ukkepuk leert je kwaliteit herkennen.
Wat maakt een kindermeubel duurzaam? Natuurlijk speelt de manier waarop het gemaakt is een belangrijke rol, maar voor mij is kwaliteit ook een belangrijke factor. Als een meubel sterk en tijdloos is, dan gaat het langer mee. Dat scheelt op de lange termijn een hoop grondstoffen. En ook al lijken kwaliteitsmeubels op het eerste oog duurder; omdat ze langer mee gaan, scheelt het je op de lange termijn geld. Ook krijg je er tweedehands nog een goede prijs voor.
Maar hoe herken je een goedgemaakt kindermeubel? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:
Materiaal:
Kijk altijd goed naar het materiaal waar een kindermeubel van is gemaakt. Probeer meubels met spaanplaat te vermijden. Dit gaat sneller stuk en heeft ook nadelen op het gebied van veiligheid. Bij Ukkepuk passen we veelvuldig MDF toe. Dit is een stuk zwaarder dan spaanplaat, maar ook vele malen sterker. Het materiaal is stevig te monteren en blijft stijf bij het uit- en in elkaar zetten van meubels. Ook geeft MDF veel vormvrijheid. Dit komt het design én veiligheid ten goede. Dankzij de vormvrijheid kun je afgeronde hoeken creëren, wat vriendelijker is bij kindermeubels.
Nog een mooi materiaal voor meubels, is (massief) eiken. Het geeft een prachtige look en is oersterk.
Montage:
Het ledikant naar zolder, bureautje naar beneden, kledingkast naar boven of zelfs naar een ander huis; kindermeubels worden vaak versleept. Dat betekent dat ze stevig moeten blijven na montage en verhuizing. Hierbij speelt, zoals eerder vermeld, materiaal een belangrijke rol. MDF behoudt zijn sterkte en stijfheid bij het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Informeer ook naar de montage van het kindermeubel. Bij Ukkepuk maken we gebruik van een speciaal haaksysteem. Dat is van metaal en kan je zo vaak los- en vastmaken als je wilt, zonder dat je hoeft te schroeven. Nog een voordeel: je ziet de verbinders niet nadat je het meubel in elkaar hebt gezet. Dit staat niet alleen mooi, maar is ook veiliger omdat je kind er niet aan kan zitten.
Controleer hoe soepel deurtjes en laden openen en sluiten. Mijn voorkeur gaat uit naar een soft-close systeem, ook wel zelfremmend genoemd. Dit voorkomt onnodige slijtage, omdat een laatje of deurtje nooit hard dichtslaat. En het voorkomt pijnlijke vingertjes tussen de deur of lade. Als je een deurtje dichtdoet en er zit geen soft close op, dan is bij vingers ertussen de kans veel aannemelijker dat dit met meer kracht gebeurd en dus zeer pijnlijk is.
Afwerking:
Je wilt niet dat je kleintje is omgeven door schadelijke stoffen, dus kies bij kindermeubels altijd voor een watergedragen afwerking. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid van je ukkepuk, maar ook voor het milieu. Ik gebruik bij Ukkepuk standaard oplosmiddelarme watergedragen lakken of olie. Daarnaast moet de lak sterk zijn. Ook dat verlengt de levensduur van het meubel. Dit begint bij een sterke basis en vervolgens goede primer. Daarna wordt het meubel afgewerkt met een mooie kras- en slijtvaste eindlaag. Al blijft het met een autootje met scherpe bumper lastig om een meubel volledig krasvrij te houden. Kids blijven toch onderzoeken en proberen!