Ukkepuk Meubels BV

Matrassen - waar moet je op letten?

Matrassen - waar moet je op letten?

By Paul - Voor je baby, opgroeiende peuter of junior wil je natuurlijk een goed matras. Er zijn daarin vele keuzes. Voor je baby weet je natuurlijk nog niet hoe hij of zij zich zal ontwikkelen. Bij Ukkepuk hebben we de beste matrassen geselecteerd zodat je keuze direct goed is, maar wat betekenen nou al die termen? De belangrijkste daarvan hebben we voor je op een rijtje gezet.

Koudschuim
Koudschuim is veerkrachtig en blijft dat, ook als het warm wordt – dus als er iemand op ligt te slapen. Het geeft nauwelijks kuilvorming en geeft onder alle omstandigheden tegendruk en steun. Koudschuim heeft een open celstructuur wat zorgt voor een goede ventilatie.
Tegenover koudschuim staat vaak traagschuim, wat minder ventileert. Dit komt omdat traagschuim door lichaamswarmte vervormd en de cellen dan dichtgedrukt worden. Traagschuim is niet veerkrachtig en geeft minder tegendruk.
Koudschuim gaat, mits van goede kwaliteit, lang mee (zo'n 10 jaar). Een duurzame keuze dus. Wel is het aan te raden om het matras regelmatig te keren en draaien.

Pocketveer
Een matras met pocketveer is opgebouwd uit kleine veren die zijn ingepakt in synthetische zakjes. Een pocket matras ventileert goed, is flexibel en lekker koel.  Om deze veren heeft het  matras  een afwerking van koudschuim voor comfort en ventilatie. Om een pocketveer matras zit vaak een tijk (hoes) van verschillend materiaal. De combinatie van deze 3 zorgt voor een goede nachtrust.

Airgosafe
Airgosafe is een matrastopper. Deze leg je op een bestaand matras. Omdat je kleintje wel 15-20 uur per dag slaapt is het natuurlijk super belangrijk een goede basis te hebben. In deze video wordt uitgelegd wat de topper doet.
De samenstelling bestaat uit een ademende zachte bovenlaag, deze zorgt ervoor dat je baby geen aftekeningen krijgt in het aangezicht. De kern is een open 3d honingraadstructuur. Daaronder een ondoordringbare waterdichte laag (ter voorkoming van ongelukjes). Dan een ademende, zachte onderlaag die een extra ventilatielaag creëert om schimmels en bacteriën te vermijden.
Afgelopen augustus 2019 is de topper door de consumentenbond getest en met een 10 beoordeeld.

Tijk
Een tijk is eigenlijk het omhulsel van het matras. Deze zit om de kern van het matras heen. De tijk bestaat uit een eerste laag, een vlies dat zorgt dat de vulling niet naar buiten kan komen en een buitenlaag ter afwerking. Vaak is een tijk afneembaar met een rits en daardoor wasbaar.

Tencel
Tencel is een is een merknaam. Het is een natuurlijke kunstvezel welke wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Het wordt gewonnen uit speciaal beheerde, duurzame bossen. Het is sterk maar zacht als linnen en beter water absorberend dan katoen, maar droogt wel sneller. In de zomer is het koel en in de winter warm omdat het goed ventileert. Bij Tencel is de bacteriegroei minimaal, bij synthetische stoffen gaat het 2000 keer zo snel, het blijft dus lekker ruiken.

Ons babymatras
Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Wij hebben daarom zorgvuldig gekozen voor een babymatras van ABZ (ABZ Combi HR 30 ledikantmatras + Airgosafe topper (maat 60x120 cm of 70x140 cm). Dit matras is onlangs (augustus 2019) door de consumentenbond getest en beoordeeld met een 10! Dé reden waarom wij dit matras aanbieden.
Het met koudschuim gevulde matras met open celstructuur ventileert goed, heeft een uitstekende elasticiteit en vochtregulatie. Handig natuurlijk voor een baby.  Koudschuim is duurzaam en geeft een goede ondersteuning.  De hoes van Tencel om dit matras is anti-allergisch, afneembaar en te wassen op 60 graden. Wel zo handig.
Uitzonderlijk is de topper van Airgosafe. Dit is de beste. Je kindje heeft dan altijd een gezonde en hygiënische slaapomgeving en de topper heeft een unieke ventilatiecapaciteit en is door ABZ zelf ontwikkeld. De topper heeft een ondoordringbare laag zodat ongelukjes geen probleem zijn. Een topper is een goede toevoeging op het matras omdat dit warmtestuwing tegen gaat en het er daarnaast voor zorgt dat de baby het niet te koud krijgt.

Peuter en juniorbed matras:

Tijger
Voor onze peuter en juniorbedden hebben we gekozen voor een matras van koudschuim. De densiteit hiervan is heel hoog en daarom ideaal voor kinderen in volle groei welke een duurzaam en elastisch matras nodig hebben. Goed ventilerend én vochtregulerend, dus geschikt voor kinderen die hevig transpireren. De hoes is afneembaar en is dubbeldoek bestikt, daarnaast wasbaar op 60°C.

Wallaby
Dit pocketveer matras voor onze juniorbedden bestaat uit afzonderlijk verpakte springveren die met elkaar zijn verbonden. Deze zorgen voor een optimaal ligcomfort en geven een goede flexibiliteit en ventilatie. De kern bestaat uit 144 pocketveren en dit is afgedekt met een polyether van 30 kg/m3. De hoes (tijk) van dit matras is een bestikte Tencel en is daarom antiallergisch, afneembaar en wasbaar op 60°C.