Ukkepuk Meubels BV

Milieuvriendelijk en gezond de babykamer schilderen

Milieuvriendelijk en gezond de babykamer schilderen

By Rachel - 

Bestaat milieuvriendelijke verf? Welke verf is het meest geschikt voor de babykamer? En mag je als zwangere vrouw nu wel of niet zelf de babykamer verven? Rachel gaat op zoek naar antwoorden voor Ukkepukfans!

Nesteldrang bestaat echt. Tenminste, zo heb ik dat wel ervaren. Opgehitst door een cocktail van Pinterest en hormonen ging ik het ene na het andere knullige project aan; van plantenterrariums tot het perfecte havermoutkoekje. En dan MOEST het diezelfde dag af. Zo ook de babykamer. Dus in alle eerlijkheid: deze blog is geschreven door lessen die ik achteraf heb geleerd. Want het moest bij mij allemaal snel, snel, snel! Maar daarom des te nuttig voor aanstaande ouders die in dezelfde nestelgekte zitten, als ik zat.

Wil je de babykamer zo gezond en milieuvriendelijk mogelijk verven? Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat er geen verfsoort bestaat die volledig vrij is van schadelijke stoffen. Zelfs verfsoorten die zich laten omschrijven als duurzaam, natuurlijk, wateroplosbaar of fair, bevatten een bepaalde mate van stoffen die de natuur kunnen schaden. Althans, dat is wat Milieu Centraal op haar website meldt.

Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om de impact op het milieu, jouw gezondheid en die van je baby zo klein mogelijk te houden bij het schilderen van de babykamer. Daarom zes tips waar je rekening mee kunt houden:

Voor alle kindermeubels van Ukkepuk gebruiken we kindvriendelijk watergedragen lak. Al onze designs zijn zo ontworpen en gebouwd dat ze van generatie op generatie mee kunnen! Sommige kindermeubels worden gemaakt op bestelling. Dit duurt misschien ietsje langer, maar het is wel zo milieuvriendelijk. Zo maken we alleen wat nodig is! Bekijk hier al onze collecties.

 1. Ga voor verf op waterbasis categorie 1
  Voor binnenruimtes gebruik je meestal latexverf. Tegenwoordig is de meeste latexverf op waterbasis, wat gunstig is! Daar zitten weinig tot bijna geen oplosmiddelen in, die ook wel bekend staan als vluchtige organische stoffen (VOS). Dit is het meest schadelijke component van verf. Op het verfblik staat in welke mate oplosmiddelen aanwezig zijn. Categorie 1 is de minst schadelijke.
 2. Begin op tijd met verven
  Het Longfonds raadt aan zo’n drie maanden voor de uitgerekende datum de babykamer in orde te hebben. De optelsom van verf, nieuwe meubels, kussens en behang kan zorgen voor een hoge concentratie schadelijke stoffen in de lucht. Verontreinigde lucht is schadelijker voor een baby dan voor een volwassene. Jouw kleine heeft minder longblaasjes en haalt sneller adem, waardoor die naar verhouding meer schadelijke stoffen binnenkrijgt. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen. Als je op tijd begint met verven en inrichten, zijn de schadelijke stoffen op tijd uitgebannen voor de geboorte.
 3. Ventileren, ventileren, ventileren!
  Wil je 100 procent zeker weten dat je als zwangere geen schadelijke dampen inademt, laat een ander dan verven. Ga je toch zelf aan de slag? Zet dan alle ramen en deuren open voor goede ventilatie, zodat je zo min mogelijk schadelijke dampen inademt. Zet na het verven een week lang de verwarming aan en gooi de ramen open (nee niet heel milieuvriendelijk, maar wel aan te raden voor de gezondheid) zodat oplosmiddelen zo snel mogelijk verdampen
 4. Goedkoop is duurkoop
  Een groot deel van de milieubelasting van verf zit in de productie. Zo moet er voor de verfkleurstof een bepaalde erts gewonnen worden in mijnen. Dat tast het landschap aan en kost veel energie. Dus wil je de natuur sparen, dan is het zaak om zo min mogelijk verf te gebruiken die zo lang mogelijk mee gaat. Behandel indien nodig de ondergrond met fixeer of primer, zodat de verf zo lang mogelijk blijft zitten. Kies een verf met een goede dekkingsgraad. Goede verf lijkt duurder, maar je hebt er ook minder van nodig. Voor de babykamer is het tevens duurzamer om voor schrobvaste verf te gaan. Als je kleine los is gegaan met stiften of jouw make-up, dan voldoet een sopje. Nog een optie: ga voor natuurverf. Daarvan is de kleurverfstof zoveel mogelijk samengesteld uit duurzame grondstoffen en/of mineralen.
 5. Gooi verfkwasten na gebruik weg
  Ook al is verf op waterbasis minder schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid, het bevat nog wel wat schadelijke stoffen. Daarom mag je verf niet door de gootsteen spoelen. Spoel ook de kwasten niet uit boven de gootsteen. Wikkel ze tijdens het verfproces in aluminiumfolie en leg ze in de koelkast en gooi ze na gebruik weg.
 6. Let op keurmerken
  Milieu Centraal meldt op haar website dat een groot deel van de CO2-belasting van verf in het vervoer van de verf zit. Nu zijn er steeds meer verfmerken die van productie tot vervoer rekening houden met het milieu. Zo wordt de verf van het merk Fairf in Nederland geproduceerd in een fabriek die draait op zonne-energie, de binder van de verf maken ze van gerecycled sloophout en ze laten hun verf bezorgen door fietskoeriers. Heel cool! Door middel van keurmerken kunnen verfmerken laten zien dat ze duurzaam bezig zijn, bijvoorbeeld het EU Ecolabel, NaturePlus of Dubokeur.