Ukkepuk Meubels BV

Peuterbed of juniorbed? Zo maak je de overstap leuk!

Peuterbed of juniorbed? Zo maak je de overstap leuk!

By Rachel - Jouw ukkepuk groeit veel te hard en ineens is het ledikant te klein. Tijd voor de overstap naar een peuterbed of juniorbed. Wat moet je weten om een goede keuze te maken? Onze blogster Rachel denkt met je mee!

Als je gaat googlen op ‘peuterbed, juniorbed of meegroeibed’ krijg je heel veel informatie. Eerlijk gezegd raakte ik alleen maar in de war van alle verschillende maten, termen en tips. Maar als je even uitzoomt en nuchter nadenkt komt het hier op neer: je kind heeft een groter bed nodig. Punt. 

Om de overstap van een ledikant naar een volwassen bedmaat minder groot te maken, zijn er tussenmaten. Zo heb je het peuterbed dat gemiddeld 70x150 cm meet, en het juniorbed met een breedte en lengte van 70x160 cm. Daarna volgt het ‘normale’ volwassen bed van 90x200 cm. 

En dan komt hier de verwarring. Ieder merk gebruikt de term juniorbed of peuterbed op haar eigen manier. Zo noemen we bij Ukkepuk ons tussenbed TOF van 70x150 cm een peuterbed, omdat we dit als logische tussenmaat zien. Ons bed VROLIJK van 90x200 cm noemen we een juniorbed

Tot welke leeftijd gaat een peuterbed en juniorbed mee?

Maar dat is allemaal niet zo heel belangrijk. Het enige wat je als ouder moet bedenken is: voor hoeveel jaar wil ik dat het opvolgbed meegaat, hoeveel ruimte is er in de kinderkamer en is mijn kind al toe aan een groter bed?

Een peuterbed gaat gemiddeld mee tot een leeftijd van zes jaar. Stel dat je peuter met twee-en-een-half jaar uit zijn ledikant is gegroeid. Dan is het zonde om een bed van 70x150 centimeter aan te schaffen omdat die dan maar drie jaar meegaat. Dan is het bed van 90x200 cm een duurzamere (en goedkopere) optie. Voor een tussenmaat moet je namelijk ook weer apart een matras en beddengoed aanschaffen. 

Zorg er in ieder geval voor dat het peuterbed, juniorbed of volwassen bed over hoge zijkanten en/of een valhekje beschikt, zodat je ukkepuk er niet uit kan vallen. Tevens is het fijn als het bed niet te hoog is, zodat je kindje er zelf in en uit kan klimmen. Dat is wel zo stoer! 

Overgang naar een peuterbed of juniorbed
Als je kleintje op eigen houtje uit zijn ledikant wil klimmen en onrustig slaapt, kan dat erop wijzen dat je kind toe is aan een groter bed. Dan is een maatvoering van 90x200 cm een goede optie. Heb je het gevoel dat je peuter de geborgenheid van de ledikant nog heel fijn vindt? Dan geeft een tussenmaat van 70x150 cm wellicht een fijnere overstap. Wat je ook kiest, deze tips maken de overstap voor jouw kind naar een grote-mensen-bed nóg leuker:

  • Bereid je kind voor op de overgang. Begin een paar weken voor de overstap te vertellen dat hij of zij nu in een echt groot bed mag slapen! Hoe TOF is dat!
  • Betrek je peuter bij het uitzoeken en/of de montage van het grote bed en het beddengoed. 
  • Met een groot bed komt er ook een einde aan het trappelzakje. Dat betekent dat je kind ‘s nachts zelf op avontuur kan gaan. Zorg ervoor dat stopcontacten, deurhendels en trappen peuterproof zijn. 
  • Zing je voor het slapen altijd een liedje of lees je een boekje voor. Houd dit bedritueel hetzelfde en kruip even gezellig bij je kindje in bed! Zo voelt je ukkepuk zich snel vertrouwd in zijn of haar nieuwe grote-mensen-bed.