Ukkepuk Meubels BV

“Pizza, pannenkoeken of patat!”

“Pizza, pannenkoeken of patat!”

Vraag het de kinderen en het avondeten begint met een ‘P’.
En je had je nog wel zo voorgenomen om gevarieerde eters van ze te maken.
Toen ze nog zoet sabbelden aan tepel of speen, had je heimelijk gedagdroomd van samen op de markt verse groenten kopen die dan zo leuk uit je rieten mand zouden piepen. Thuis zou je nieuwsgierige spruit -zittend op het aanrecht- lekker alles proeven en dan kookten jullie samen. Zo kreeg je toch makkelijke eters? Hoe moeilijk kon het zijn?

De realiteit blijkt anders. Wegduwende borden, afkeurende gezichten of een spetterdouche in je gezicht van gepureerde worteltjes. Koken voor kinderen is vaak een ondankbaar klusje. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Er bestaan namelijk kinderen met linzen als lievelings. Of kinderen die zeuren om zult, smullen van sushi, niertjes of tong. Maar wij kennen ze niet.

Troost je; de meeste kinderen zijn kieskeurig en niet dol op groenten. De ietwat bittere smaak scoort, net als zuur, slecht bij kinderen. We worden geboren met een aantal smaakvoorkeuren en rara wat zou (voor bijna ieder kind) de belangrijkste zijn? Inderdaad: zoet. Gewoon aangeboren. Maar het goede nieuws: op de rest van de voorkeuren hebben wij als ouders wél invloed. Dus we bijten door. Net als zij, ook onze getergde kinderen, zelfs op de glibberige structuur van champignons. Het duurt minstens 10 keer om aan een smaak te wennen dus hup: proeven die hap. De hamvraag: hoe hou je het dan in hemelsnaam nog een beetje gezellig aan tafel? Aan alle ouders die ook worstelen met gezond én harmonieus eten: we feel your pain. Het vereist creativiteit om verschillende smaken bij je kroost naar binnen te krijgen.

Daarom delen wij, team Ukkepuk, onze favoriete ‘trucs’ met jou:

  1. Om toch te zorgen dat ze verschillende groenten eten, mikken wij vanalles -hoppakee- in een stamppot. Na koelbloedig hakken, snijden en desnoods pureren is er niets meer herkenbaar. Aardappelpuree er doorheen en gaan.
  2. Soep is gewoon soep en wat er precies in zit weet alleen de kok, toch? Daarom ook hier weer: de blender is je beste vriend en garnering doet de rest.
  3. Keertje weinig tijd voor ambachtelijk gekokkerel? Haal diepvriespizza’s van verschillende smaken die je kinderen zelf noooooooit zouden kiezen. Mik daar nog wat verdwaalde kliekjes overheen (zoals die iets te zachte tomaat, restje kaas, afgekloven paprika; dat werk). Het allerbelangrijkste: prop de pizzaverpakkingen diep weg in de papiercontainer. Voilà: Kinderen blij want ook al kunnen ze geen enkel ingrediënt herkennen, ze eten tenminste pizza! En jij blij want nu eten ze -zonder het te weten- tóch een keer tonijn, spinazie of mozzarella. Zo, weer wat smaken toegevoegd.


Graag gedaan, doe er maar lekker je voordeel mee.

Heb jij ook wat briljante tips om je kinderen gevarieerd te laten eten?
We horen ze graag.

 

Smakelijk eten!